Korte biografie

Professor Robbert Dijkgraaf was van 1 juli 2012 tot 2021 directeur van het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton , V.S. en Leon Levy Professor. Daarnaast was hij van 2005 tot 2022 universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Tot juni 2012 was hij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

 

Dijkgraaf studeerde natuurkunde en wiskunde aan de Universiteit Utrecht. Na een onderbreking van enkele jaren, waarin hij de opleiding schilderen volgde aan de Gerrit Rietveld Academie, promoveerde hij in 1989 in Utrecht cum laude bij Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Daarna bekleedde hij posities aan Princeton University en het Institute for Advanced Study. In 1992 verruilde hij Princeton voor Amsterdam, waar hij aan de UvA de leerstoel mathematische fysica bezette.

 

Dijkgraaf werkt op het gebied van snaartheorie, quantumzwaartekracht en het grensgebied van wiskunde en deeltjesfysica. Voor zijn onderzoek ontving hij in 2003 de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. In 2013 ontving Dijkgraaf het eredoctoraat van de Radboud Universiteit Nijmegen. Dijkgraaf was gasthoogleraar in onder andere Harvard, Berkeley en Kyoto en aan het MIT. Hij is redacteur van een tiental wetenschappelijke tijdschriften en wetenschappelijk adviseur van instituten in Cambridge, Bonn, Stanford, Dublin en Parijs.

 

Veel van Dijkgraafs activiteiten liggen op het snijvlak van wetenschap en maatschappij. Als columnist van NRC Handelsblad schrijft hij voor een breed publiek over wetenschap, kunst en andere zaken.Veel van deze stukken zijn gebundeld in Blikwisselingen en Het nut van nutteloos onderzoek (Uitgeverij Bert Bakker, 2008).
Hij is de popularisering van de wetenschap zeer toegedaan, bijvoorbeeld door maandelijks jonge wetenschappers te introduceren in het tv-programma De Wereld Draait Door maar ook als initiatiefnemer en financier van proefjes.nl, een website met alledaagse proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar.

 

Dijkgraaf was lid van het tweede Innovatieplatform en was tot en met 2017 co-voorzitter van de InterAcademy Council.

Robbert Dijkgraaf (2021)